Tim ”Avicii” Bergling är död – blev 28 år

Authored by dn.se and submitted by arenlol

”Det är med stor sorg vi måste meddela att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, är död. Han befann sig i Muskat i Oman och påträffades död under fredag eftermiddag lokal tid”, skriver hans presskontakt Ebba Lindqvist på fredagskvällen.

”Familjen är förkrossad och vi ber er att visa hänsyn och lämna dem ifred i denna svåra tid. Inga fler uttalanden kommer att göras”, heter det i uttalandet från presskontakten.

Avicii blev känd över hela världen som discjockey, remixare och musikproducent. Tidskriften DJ Mag har under flera år rankat den svenska superstjärnan som en av världens främsta DJ:s.

Avicii fick sitt genombrott 2011 med låten ”Levels” som kom att bli stilbildande inom den elektroniska dansmusiken. Han fick en Grammis för bästa låt.

I februari 2014 slog Aviciis låt ”Wake me up” rekord när den blev den då mest spelade låten i Spotifys historia. Den blev den första låt som spelades mer än 200 miljoner gånger hos musiktjänsten.

Avicii fick också stor uppmärksamhet för samarbeten med kända namn som Madonna, Coldplay, Wyclef Jean och Robbie Williams.

Avicii drabbades av hälsoproblem 2012 och två år senare genomgick han en operation där blindtarmen och gallblåsan togs bort. Tim Bergling ställde in turnéer och spelningar i omgångar under flera års tid.

”Man reser runt, lever i en kappsäck, man kommer till ställen med gratis alkohol överallt – det är ganska konstigt om man inte dricker. Det har blivit en vana, eftersom man lutar sig mot självförtroendet och uppmuntran som kommer av alkoholen. Och sedan blir man beroende av det”, sa Avicii i en intervju med det amerikanska magasinet GQ, som citeras av tidskriften Fokus.

2016 bestämde han sig för att helt avsluta sitt flitiga turnerande som DJ. Sedan dess har han i första hand varit verksam som musikproducent.

I dokumentären SVT-dokumentären ”Avicii: True Stories” berättas historien om den framgångsrika karriären där priset till slut blev för högt.

– De första fyra fem åren var allt perfekt, säger Avicii i dokumentären.

Han berättar om turnéerna som gick i varandra och att det till slut inte fanns någon plats som kändes som hemma. Han hann inte ge sig tid att fundera över vad det var som han inte gillade med turnélivet.

– Jag mådde hemskt. Jag såg hur glada fansen var, men jag tyckte inte om det. Jag låtsades att gilla något som jag inte gillade. Jag såg inte hur jag kunde fortsätta och samtidigt må bra, då beslutade jag mig för att sluta, säger Tim Bergling i dokumentären.

Tim Bergling växte upp på Östermalm i Stockholm och bodde sedan flera år i Los Angeles. Han var son till skådespelerskan Anki Lidén och Klas Bergling och bror till l programledaren och skådespelaren Anton Körberg. Tim Bergling sörjs närmast av sina föräldrar, två bröder och en syster.

På sociala medier strömmade kondoleanser och hyllningar in efter dödsbudet på fredagskvällen. Medier över hela världen skrev på fredagskvällen om Aviciis död, däribland brittiska BBC och spanska El País.

I tisdags skrev Avicii på Twitter och tackade för att hans EP ”Avicii (01)” nominerats som bästa dansalbum till Billboard Music Award.

Läs också: ”Han var glad och på gott humör”

Läs också: Avicii skapade musik in i det sista

Läs också: Sara Martinsson: Han drog med sig en hel genre till världsdominans

arenlol on April 20th, 2018 at 17:25 UTC »

Not much info in the article. Just says that he was found dead this afternoon in Oman.

Bootsmid on April 20th, 2018 at 17:25 UTC »

Wow, if this is true may he really really rest quietly in peace

Thug_trio on April 20th, 2018 at 17:23 UTC »

What the fuck

Edit: Thank you Avicii for introducing myself, and countless others to the genre. Your music will live on in your memory. Rest in peace.