Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

Authored by nos.nl and submitted by Michielangelo

Van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren en groeide op in Rijnsburg. Hij studeerde rechten in Amsterdam. Hij begon in de Amsterdamse politiek als assistent van de toenmalige wethouder Jan Schaefer. Later werd hij fractievoorzitter van de PvdA in de hoofdstad.

Hij combineerde de lokale politiek een tijd met zijn werk in de advocatuur. Vervolgens werkte hij ook een paar jaar fulltime bij zijn advocatenkantoor. Tot PvdA-leider Bos hem in 2008 vroeg om minister van Wonen, Wijken en Integratie te worden. Hij volgde in die functie Ella Vogelaar op.

Toen het kabinet twee jaar later viel, keerde Van der Laan terug naar Amsterdam. Hij werd in 2010 burgemeester en was al snel geliefd bij veel Amsterdammers. Ze zagen in hem een verbinder en hij werd geroemd om zijn directe bestuursstijl.

Toen Van der Laan begin dit jaar bekendmaakte dat hij ongeneeslijk ziek was, kreeg hij veel steunbetuigingen. Deze zomer was hij te zien in een aflevering van het VPRO-programma Zomergasten. De uitzending, die vanwege zijn ziekte eerder was opgenomen, was op schermen in Amsterdam te volgen.

Eberhard van der Laan was 62 jaar.

intert0y on October 6th, 2017 at 06:10 UTC »

De aflevering van Zomergasten met Van der Laan zal een dezer dagen wel herhaald worden. Ik vond dat een hele mooie aflevering (de beste van dit seizoen denk ik).

Mocht je de kans krijgen. Beslist even kijken!

g0tanks on October 6th, 2017 at 06:07 UTC »

Niet onverwacht maar natuurlijk nog steeds ontzettend triest. Knap dat hij nog zolang gedurende zijn ziekte burgemeester is gebleven.

AFruitShopOwner on October 6th, 2017 at 06:06 UTC »

Dat is veel sneller dan ik had verwacht :c