Inšpektorat zaradi nezakonitega dela otrok oglobil prve starše vplivneže

Authored by 24ur.com and submitted by westerbypl
image for Inšpektorat zaradi nezakonitega dela otrok oglobil prve starše vplivneže

"Inšpektorat je izdal prekrškovno odločbo z izrekom globe 1500 evrov, ker vplivnež predhodno od inšpektorata ni pridobil dovoljenja za delo osebe, mlajše od 15 let," so nam pojasnili na inšpektoratu.

V Sloveniji je delo otrok, mlajših od 15 let, prepovedano, a obstaja nekaj izjem. "Otrok, mlajši od 15 let, lahko izjemoma, proti plačilu, sodeluje pri snemanju filmov, pripravi in izvajanju umetnostnih, scenskih in drugih del s področja kulturne, umetniške, športne in oglaševalne aktivnosti," določa Zakon o delovnih razmerjih.

Toda kot pojasnjujejo na inšpektoratu, je treba pred začetkom dela pridobiti dovoljenje. Inšpektor za delo dovoljenje izda na podlagi zahtevka zakonitega zastopnika. Ta člen v Zakonu o delovnih razmerjih sicer ni nobena novost, je pa to prvi primer, ko so zaradi nepridobitve dovoljenja oglobili vplivneža.

"Starši morajo v teh primerih vedno zaprositi za dovoljenje, ki ga izda inšpektorat, tako je določeno z zakonom. Največkrat se na nas sicer obračajo oglaševalske agencije, večinoma zaradi snemanja oglasov, v katerih nastopajo otroci," so še razložili.

whyohwhythis on November 26th, 2022 at 01:05 UTC »

Can this happen everywhere? Sick of these parents exploiting their children.

n3w4cc01_1nt on November 25th, 2022 at 21:49 UTC »

WOW

They are absolutely correct about this oh damn

BonesChimes on November 25th, 2022 at 21:19 UTC »

Yes! Nice one. Now the rest of them.