Rechter zet per direct streep door avondklok: geen sprake van 'acute noodsituatie'

Authored by nos.nl and submitted by Zalmboom
image for Rechter zet per direct streep door avondklok: geen sprake van 'acute noodsituatie'

De avondklok moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid. De maatregel is op verkeerde rechtsgronden genomen, oordeelt de rechter.

De Nederlandse staat gaat in hoger beroep. Dat dient om 16.00 uur vanmiddag. De rechter is gevraagd de avondklok te handhaven zolang er geen definitieve beslissing is genomen.

Volgens de voorzieningenrechter maakt de avondklok een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer. Daarvoor is een zeer zorgvuldige besluitvorming nodig, oordeelt de rechter.

Voor de invoering van de avondklok is echter gebruikgemaakt van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, waarbij de Eerste en Tweede Kamer niet hoeven te worden betrokken bij de besluitvorming. Er was volgens de rechter echter geen sprake van "bijzondere spoedeisendheid" om de wet in te zetten. Het feit dat vóór de invoering al vaker over invoering van een avondklok was gesproken, illustreert volgens de rechtbank dat niet is voldaan aan de "bijzondere eisen" die voor activering van de wet vereist zijn.

In deze video legt de Haagse rechtbank uit waarom de avondklok niet ingesteld had mogen worden:

surpator on February 16th, 2021 at 10:08 UTC »

“Regering doet moreel appèl om tussen 21:00 en 4:30 thuis te blijven.”

aquietfarewell on February 16th, 2021 at 10:06 UTC »

Los van wat ik van de avondklok vind, vind ik het wel heel goed om te zien dat de rechtsstaat in Nederland zo goed werkt en dat een besluit van de overheid gewoon teruggedraaid kan worden als het niet klopt. Maar had een jaar geleden nooit verwacht dat ik dit soort dingen zou gaan meemaken, wel echt een soort rollercoaster zo allemaal.

Zalmboom on February 16th, 2021 at 09:54 UTC »

De uitspraak op rechtspraak.nl (deze site laadt bij mij erg traag op het moment)