Nytt test: Minst 11 av 100 har antikroppar mot coronaviruset i Stockholmsområdet

Authored by svt.se and submitted by simonsky

Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet har samarbetat för att få fram ett nytt antikroppstest i kampen mot covid-19. De senaste veckorna har forskarna genomfört provtester i två omgångar om 100 personer vardera. I testerna användes blod från blodgivare. Den andra omgången, som genomfördes förra veckan, visade att minst 11 personer av 100 hade utvecklat antikroppar mot coronaviruset.

Jan Albert är överläkare i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset och har arbetat med framställandet av proverna. Imorgon sätts testen i drift i större skala.

- Vi är glada att ha ett test som vi vet är okej. Det är inte 100-procentigt känsligt, det har sensitivitet på 70-80 procent. Några kommer att testa negativt trots att de haft det. Men ingen kommer att testa falskt positivt. De vi har testat som ska vara negativa har varit det, säger Jan Albert.

De första blodgivartesten är inget facit, men kan ses som en indikation på omfattningen – trots att den tros vara högre. Bland annat med tanke på träffsäkerheten hos testet och att det bara utförts på ett människor som varit friska från covid-19 i minst två veckor.

– Man kan inte dra slutsatser om de exakta procenttalen, men vi vet att de 11 procenten har haft det. Det är för lite för en forskningsrapport, men för viktigt för att sitta och hålla på, säger Jan Albert och berättar att ytterligare forskning kvarstår.

– Vi kommer att fortsätta få bättre och bättre klarhet. Vi kommer att titta på fler blodgivare den här veckan. Det bästa vore att ha ett stort slumpmässigt urval, säger Jan Albert.

Javascript är avstängt Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video Läs mer om webbläsarstöd Webbläsaren stöds inte SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare. Läs mer om webbläsarstöd Nytt antikroppstest i kampen mot covid-19 Foto: SVT

Tom Britton, professor i matematisk statistik, menar att en tredjedel av Stockholmarna redan har blivit smittade. Enligt hans beräkningar är spridningen fortfarande stor, men på väg att långsamt avta.

- Om ungefär en månad kommer den värsta smittspridningen vara över i Stockholm. Då kommer vi att vara nära den så kallade flockimmuniteten, säger Tom Britton till SVT.

Även om Tom Brittons uträkningar inte helt överensstämmer med testerna utförda av Jan Albert menar Tom Britton att det inte finns motsägelser de två studierna emellan.

- Båda studierna har osäkerheter. Om min uppskattning är aningen hög och den andra lite för låg är det väl troligt att sanningen ligger någonstans där emellan, säger Tom Britton.

boppiloppi on April 20th, 2020 at 20:01 UTC »

They also did a test three weeks ago. The result then was that 4% of the blood donors had developed antibodies.

simonsky on April 20th, 2020 at 19:46 UTC »

Article is in Swedish and is based on a press release from Professor Jan Albert at Karolinska Institute

"In a new corona test done on blood donors in the Stockholm area, it turns out that at least 11 out of 100 had developed antibodies. The actual figure is believed to be higher. "It's enough information that we can't keep it," says Jan Albert, professor of clinical microbiology at Karolinska University Hospital."

isbBBQ on April 20th, 2020 at 19:46 UTC »

I would like to add that this was taken from blood donors that are healthier than the rest of the population, the tests have a hit rate of around 80% so the real result is higher than 11%.

Chief medical officer of Stockholm said that their estimate is between 20-30% as of right now.

Finally some good news!

•edit, more info: It takes at least two weeks after infection for the test to be positive which yet again indicates a higher number than 11%