Champions League-opbrengsten kunnen jaaromzet van Ajax overstijgen

Authored by voetbalzone.nl and submitted by teymon
image for Champions League-opbrengsten kunnen jaaromzet van Ajax overstijgen

Champions League-opbrengsten kunnen jaaromzet van Ajax overstijgen

Voor Ajax wacht dinsdagavond de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur. In Londen zouden de Amsterdammers de eerste stap richting de eindstrijd van het miljardenbal kunnen zetten. Indien de finale van de Champions League behaald wordt, overstijgen de opbrengsten van het Europese avontuur de totale omzet van vorig jaar.

Ajax eindigde vorig seizoen op de tweede plaats in de Eredivisie en moest zich via de voorrondes van de Champions League zien te plaatsen voor de groepsfase. Het team van Ten Hag rekende in de tweede voorronde, derde voorronde en play-offs achtereenvolgens af met Sturm Graz, Standard Luik en Dynamo Kiev. Net als alle andere 31 geplaatste clubs ontving Ajax in de groepsfase van het miljardenbal een startpremie van 15,25 miljoen euro.

Voor het eerst keert de UEFA ook een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,1 miljoen euro en de nummer een ontvangt 35,2 miljoen euro. Ajax is terug te vinden op de 21e plaats op de ranglijst, maar omdat een aantal clubs die hoger staan dit seizoen niet deelnemen aan de Champions League (Zenit Sint-Petersburg, AC Milan, Sevilla, Arsenal en Chelsea) zijn de Amsterdammers de nummer 17 op de UEFA-coƫfficiƫntenranglijst van de afgelopen tien jaar. Deze plaats levert Ajax nog eens 18,8 miljoen euro op.

De UEFA heeft dit seizoen in totaal 2,04 miljard euro aan prijzengeld beschikbaar gesteld voor de Champions League en Europese Super Cup. De Europese voetbalbond deelt dertig procent van dit bedrag (585 miljoen euro) uit via prestatiebonussen. Een overwinning in de Champions League is goed voor een premie van 2,7 miljoen euro, terwijl een gelijkspel 900.000 euro oplevert. Ajax pakte in de groepsfase twaalf punten, goed voor een totaalbedrag van 10,8 miljoen euro.

Het prijzengeld vanuit de groepsfase zal nog verder oplopen. De UEFA keert bij een gelijkspel namelijk 1,8 miljoen euro uit aan twee clubs. Zodoende blijft er 900.000 euro per gelijkspel over. In de groepsfase is in totaal 22 keer gelijkgespeeld, waardoor er 19,8 miljoen euro over is. Dat bedrag zal via een verdeelsleutel naar de 32 deelnemers gaan. Welk bedrag Ajax hier aan overhoudt is nog niet bekend.

Ajax had zich na de vijfde speelronde al verzekerd van overwintering in het miljardenbal. Kwalificatie voor de achtste finales was goed voor een bonus van nog eens 9,5 miljoen euro. Daar blijft het niet bij, want de club haalt ook geld uit de zogenoemde marketpool (292 miljoen euro). Deze pot wordt verdeeld op basis van de opbrengst van de tv-rechten in Nederland. Omdat PSV en Ajax dit seizoen meedoen aan de Champions League, moeten de twee Nederlandse clubs het bedrag verdelen. Ajax haalt naar verluidt een bedrag van 2,5 miljoen euro vanuit de marketpool. Het totaalbedrag dat Ajax overhield aan de groepsfase bedroeg 47,4 miljoen euro, nog los van de recettes.

Het bereiken van de achtste finales van de Champions League leverde een premie van 9,5 miljoen euro op. Ajax bereikte ten koste van Real Madrid (1-2 nederlaag, 1-4 zege) de kwartfinale van het miljardenbal, wat een bedrag van 10,5 miljoen euro opbracht. Bij de laatste acht rekenden de Amsterdammers af met Juventus (1-1, 1-2 zege), waardoor de halve finale werd bereikt. Een plaats bij de halve vier is goed voor een premie van 12 miljoen euro. Gedurende de gehele Champions League-campagne speelde Ajax in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA, wat tot dusver naar schatting 10,7 miljoen euro heeft opgeleverd. De totale opbrengsten van het Europese avontuur bedragen daardoor voorlopig 90 miljoen euro.

Indien Ajax Tottenham Hotspur in de halve finale weet te elimineren en de eindstrijd weet te halen, wacht een premie van 15 miljoen euro. Met het halen van de finale zouden de opbrengsten uit dit Champions League-seizoen de jaaromzet van vorig jaar (92 miljoen euro) overstijgen. Bij de eindzege van het toernooi keert de UEFA een bonus van 4 miljoen euro uit. De winnaar van de Champions League plaatst zich automatisch voor de Europese Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro. De winnaar van de Super Cup krijgt 1 miljoen euro.

pappabrun on April 30th, 2019 at 11:32 UTC »

2 years ago Ajax was knocked out in the Europa League qualifier by Rosenborg.

2 years later, Rosenborg is at the bottom of the Norwegian league with the least amount of goals scored and least amount of chances created after 5 rounds (our worst league start EVER), and Ajax is playing in the semi finals of the Champions League. Football's great, isnt it? :crying:

TheWhiteGuardian on April 30th, 2019 at 10:42 UTC »

Even if they don't, the money they'll have gotten so far will be huge for them. Might soften the impact of players being sold by being able to bring in quality replacements, and hopefully maintain their current level of football and secure CL knockouts more regularly.

Theumaz on April 30th, 2019 at 10:03 UTC »

Makes it all the more impressive. We spent 30 million on Tadic & Blind to qualify for CL, and here we are now.