Google sluist 19,9 miljard euro weg via Nederland

Authored by nu.nl and submitted by dfqlmskv674532
image for Google sluist 19,9 miljard euro weg via Nederland

Google gebruikte in 2017 een Nederlandse holding om 19,9 miljard euro naar Bermuda weg te sluizen, een gebied dat bekendstaat als belastingparadijs. Het bedrag is 4 miljard euro hoger dan in 2016, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Dit concludeert de krant op basis van de jaarrekening van Google Netherlands Holdings, die eind december bij de Kamer van Koophandel (KVK) werd gedeponeerd.

Google heeft deze Nederlandse holding sinds 2004. Het onderdeel heeft geen werknemers en is bedoeld om onder meer royalty's naar Google Ireland Holdings over te kunnen maken. Die holding is weer gevestigd in Ierland, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Daar bestaat geen vennootschapsbelasting.

De handelswijze van Google wordt beschouwd als een belastingtruc en is omstreden. Toch is de kunstgreep, die volgens het FD ook wel bekendstaat als een 'Double Irish' met een 'Dutch sandwich', legaal.

De wetgeving van Ierland is inmiddels zo aangepast dat er geen nieuwe constructies op deze wijze mogen worden opgezet. Bedrijven die de truc al gebruikten, mogen dat blijven doen tot 2020.

Via de Nederlands-Ierse belastingroute hebben Amerikaanse bedrijven miljarden euro's in het buitenland ondergebracht. Voorheen hoefden de ondernemingen dan geen belasting in eigen land te betalen, maar dat is sinds eind 2017 aangepast.

Toch zijn de tarieven van maximaal 15,5 procent voor in het buitenland gestald geld nog altijd lager dan de 35 procent die bedrijven in de VS betaalden.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!

ChipAyten on January 3rd, 2019 at 14:55 UTC »

Why hasn't a corporation just bought out an island, payed all the people some pittance and formed a country from it by now?

Attygalle on January 3rd, 2019 at 13:55 UTC »

Dutch government is fixing this loophole, Bermuda is on the list, won't be possible from 2021 onwards.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-financien/nieuws/2018/12/28/nederland-stelt-zelf-lijst-laagbelastende-landen-vast-in-strijd-tegen-belastingontwijking

Strange that the article does not mention this.

obnoxiousexpat on January 3rd, 2019 at 13:09 UTC »

Meanwhile for an employed individual the total weight of all salary deductions exceeded 40% long time ago and slowly approaches 50%.